Scurt Istoric al Parohiei Ortodoxe Sfântul Ștefan

In South Saint Paul, Minnesota primii romani au venit la inceputul anului 1904. Multi dintre ei au venit doar sa munceasca si apoi sa se intoarca la familiile lor in Romania. Inceputurile organizarii comunitatii crestin-ortodoxe romane s-a facut de un grup de romani organizati in Societatea Frateasca Alexandru cel Bun, fondata la 1 ianuarie 1918. In august 1922 societatea isi va schimba numele in Clubul National Roman, inregistrat in statul Minnesota. Presedintele acestei societati a fost Nicholas Choban.

Organizatia Clubul National Roman a initiat punerea temeliei unei parohii ortodoxe romane in South Saint Paul incepind cu anul 1923. Parintele Stefan Opreanu din Detroit, Michigan a venit sa administreze noua parohie. Prima sedinta de constituire a fost la 12 februarie1923. Parohia a luat numele Sfintului Prooroc Ilie. Sfinta Liturghie si celelalte servicii religioase au avut loc la adresa 265 N Concord Street in partea de sus a locuintei familiei Eva Albu.

La prima sedinta oficiala in care s-a luat hotarirea formarii parohiei ortodoxe romane au luat parte: George Ivascu-presedinte, Simion Securea-vicepresedinte, Andrew Sarbescu-secretar, Nicodim Barsan si Nicolae Bretoi – controlori, Eremie Rcataian – secretar financiar si Michel Choban- administrator. Acest grup a inceput imediat sa colecteze fonduri pentru noua biserica, organizind, de asemenea, numeroase mese in aer liber sau alte forme de a colecta donatii. Informatiile din vremea aceea ne spun ca mergeau in zi de salariu pe la companiile la care lucrau romani pentru a le cere ajutorul.

In 12 iunie 1923 s-a achizitionat o bucata de teren pe locul actualei cladiri a biserici, la care s-a adugat inca o parte de teren donata de primaria orasului South Saint Paul.

Domnul Emil Neagoe, nepotul lui Nicholas Bretoi, unul dintre fondatorii parohiei, a fost desemnat sa coordoneze proiectul, d-l Emil fiind in aceea vreme student la Universitatea din Minneapolis. Forma ahitecturala sa convenit sa fie still bizantin, asemenea bisericilor din Romania.

La constructia bisericii au contribuit in mare parte membrii parohiei, acestia donandu-si timpul si munca pentru constructia frumoasei cladiri. De mentionat ca si alti emgranti de alte nationalitati veniti din Romania au ajutat la constructia biserici, dintre care amintim pe George Waldhauser, Otto Kramer, Nick Woog si Nick Barti, veniti si ei din Sannicolaul Mare.

La 1 mai 1924 s-a inceput lucrul la biserica. Primi bani s-au imprumutat de la Drovers State Bank in suma de 8.200 de dolari. De fapt intreaga constructie a costat 25.000 de dolari.

Pe 7 iulie 1924 cladirea si terenul a fost inregistrat ca proprietate a comunitati ortodoxe romane, presedintele consiliului parohial fiind d-l Stefan Secarea iar secretar d-l Mitchell Choban.

S-a slujit pentru prima data in noua cladire pe data de 24 septembrie 1924 iar la oficierea primei Sfinte Liturghii au luat parte preotii: Ioan (John) Stanila, Grigorie Coste si Victor Muresan. Stefan Dochita a fost donatorul cu suma cea mai mare, hramul bisericii fiind schimbat de la Sf. Prooroc Ilie cu Sfintul Arhidiocon si Intiil Mucenic Stefan, iar nasul biserici fiind Ioan (John) Stan care de asemenea a facut o donatie substantiala

Pe data de 30 cctombrie 1926 Regina Maria a Romaniei a vizitat comunitatea romaneasca din South Saint Paul

Una din cele mai mari sarbatori a parohiei este pe 11 iulie 1935 cind parohia a fost vizitata de Episcopul Ortodox Policarp Morușca, primul episcop al romanilor ortodocsi din Statele Unite. La acea data s-a facut si sfintirea bisericii in prezenta unui ierarh.

Urmatorii preoti au slujit parohia de-a lungul anilor:

P.C. Stefan Opreanu 1923
P.C. Ioan(John) Stanila 1924-1925
P.C. Traian Birau 1925-1927
P.C. Andrei Moldovan 1927
P.C. Grigorie Coste 1928-1938
P.C. Vasile Pascau 1938-1939
P.C. Eugen Lazar 1939-1947
P.C. Ilie Motu 1948-1999
P.C. Timothy Sas 1999-2001
P.C. Sabin Cicsa 2001-2002
P.C. Gheorghe Pop 2002-2005
P.C. Ioan Poptelecan 2005-prezent

 

Interesante totodata sunt si informatiile acelor vremi in care s-a inceput constructia biserici iar una din acele intimplari ale momentul este vrednica de amintit. Doamna Eleonora (Barbu) Choban au incercat sa vina din Romania impreuna cu mama sa, Patricia Barbu, dar nu au putut sa plece cand era planificat din cauza unor hirtii incomplete. Se presupune ca altcineva mai influent a fost dorit in locul lor si asa cele doua doamne au ramas in Romania. Intirzierea s-a dovedit a fi providentiala pentru ele, pentru ca erau programate sa vina cu neuitatul vapor Titanic. Totusi au reusit sa vina mai tirziu

Revenind la istoricul parohiei ortodoxe romane Sfintul Stefan, este demn de stiut ca parohia a fost de asemenea vizitata in anul 1999 de catre Arhiepiscopul Victorin Ursachi, la inceputul lunii august cind a fost hirotonit tanarul Timothy Sas pe seama parohiei.

Venirea Inalt Prea Sfintiei Sale Nicolae Condrea ca Arhiepiscop al Arhiepiscopia Romane Ortodoxe din cele doua Americii a constituit un nou episode din viata parohiei. Asa cum a facut-o peste tot in cuprinsul Arhiepiscopie vizitand, indrumand si binecuvintand, asa si parohia Sfintul Stefan s-a bucurat de grija si indrumarea Inalt Prea Sfintiei Sale, care a vizitat Parohia in fiecare an.